fbpx

Túrázás esőben

Esőben kirándulni nem mindenki számára a legjobb módja a kikapcsolódásnak. Hideg, nedves és alig látni valamit. Ha nem vagyunk felkészültek, tényleg nagy szívás tud lenni, de annak, aki tudja mit csinál, kiváló szórakozás is lehet. Esőben elkerülhetjük a tömeget, többet láthatunk az élővilágból és a vadon teljesen más arcát mutatja. Persze ehhez nagy tapasztalat kell, elsőre senkinek nem vicces, ha elázik az úton.

Fontos, hogy fenntartsuk a pozitív hozzáállásunkat akkor is, ha az idő rosszabbra fordul. Ha mentálisan fel vagyunk készülve az égi áldásra, akár még jól is érezhetjük magunkat, ha utolér. Énekelni és táncolni is ér, hogy melegen tartsuk magunkat és a sátorban játszható játékokkal is készülhetünk. Az első lépés, hogy elfogadjuk a tényt, hogy biztos vizesek leszünk, ez garantált. A vízhatlan cuccok távol tartják a vizet a bőrödtől (rövidebb-hosszabb ideig), de ugyanakkor a testhő miatt lecsapódó nedvességet benntartja. Még a legdrágább esőkabátok sem mentenek meg ettől, ha huzamosabb ideig ázunk. Ugyanez a helyzet a vízhatlan cipőkkel. Nem igazán lélegzőek, de cserébe beleizzadhat a lábunk. A lábunkról szintén belecsoroghat a víz a cipőbe, akár az eső esik ránk, akár a nedves növényzetről került oda. A kamásli használata hatékony védekezés lehet, de előbb vagy utóbb valahogyan beázunk.

Épp ezért ahelyett, hogy azon erőlködnénk, hogy elkerüljük, fogadjuk inkább el a tényt és tanuljunk meg alkalmazkodni. A megfelelő felkészültséggel nem fogunk fázni, kényelmesen túrázhatunk, estére lesz száraz holmink még akkor is, ha napokig zuhog. Aha, de hogyan is működik mindez a gyakorlatban?

Kezdetnek például hasznos lehet, ha tisztában vagyunk a környékre vonatkozó időjárás-előjelzéssel. Sokszor a környékbeli települések adataiból tudunk elemezni. Egyszerű szabály: mindig legyünk felkészülve a rosszidőre. Nagyon nehéz megjósolni az időjárást, kiváltképp hegyvidéken, nagy magasságokban. Legyen nálunk esőkabát (esőnadrág) és számítsunk záporra. Nem csak hogy kellemetlen tud lenni, ha elkap minket egy zuhé, hanem igencsak veszélyes is. Ha nincs megfelelő ruházat nálunk, hamar kihűlhetünk, ami hipothermiához vezethet.

Ha már úgy néz ki, mindjárt leszakad, szánjunk rá pár percet, hogy ellenőrizzük a hátizsákunkat, fel van-e készítve az esőre! Ne bízzunk a vízhatlanságban, a cipzárak, varrások mentén is előfordulhat szivárgás. Kezdő hiba, hogy kis esőben nyugodtan folytatjuk utunkat, ám ha a felszerelésünk elázik, akár napokba is telhet, mire kiszárad. Az egyik legjobb módszer, ha kibéleljük a hátizsákot egy vízhatlan zsákkal. Mondjuk a szemeteszsák pont jó, vagy esetleg vízhatlan zsák, kajás zsák. Mindenképp nagyon fontos, hogy a hálózsákunk, fejlámpánk, elektronikus dolgaink, tűzgyújtónk, elsősegély csomagunk, térképünk és extra ruházatunk száraz maradjon. Jó ötlet egy vízhatlan térképtok alkalmazása, hogy esőben is rajta tudjuk tartani a szemünket. Az évek során bebizonyosodott, hogy az esővédő huzat nem igazán működik. A hátizsák hát felőli részét nem védi, a dzsekiről is odacsorog a víz, szóval jobb a táska tartalmára odafigyelni.

Öltözködéshez válasszunk szintetikus, gyorsan száradó rétegeket, amelyek akkor is megtartják a hőt, amikor nedvesek. Jobb kerülni a pamut és farmer anyagokat, mert ezek nehezek és hidegek vizesen. Inkább egy jól szellőző héjkabátot szerezzünk be, ami lélegzik és mindenképpen próbáljuk is ki a komolyabb bevetés előtt. Nem szükséges drága esővédő holmikat vásárolni, bármi megteszi, ami taszítja a vizet és amiben tudod szabályozni a testhődet.

Esőkabátban kiránduláskor a csuklyával, a hónalj-cipzárokkal, mandzsetta-tépőzárakkal és az első cipzárral lehet játszani annak érdekében, hogy nehogy túlmelegedjünk és tartson is melegen a hűvösebb részeken. Az esőnadrágok nem olyan jól szellőznek, de kiváló szolgálatot tehetnek hideg időjárás esetén. Egy shieldes sapka vagy kalap is igen jó szolgálatot tesz, hiszen nem vág az arcodba az eső és nem engedi, hogy a fejed búbján, ahol a legtöbbet leadod, a testhő elszökjön.

Nehéz hátizsákhoz és sziklás terepre mindenképp bakancsot javaslok, de egy könnyű futócipő nem tartja bent a vizet. Ugyanis ne érjen meglepetés: a lábad vizes lesz még akkor is, ha vízálló a cipőd. A futócipő kényelmes marad, könnyű és nem fog fázni a lábad még esőben sem. Ráadásul gyorsabban szárad, ha már elállt. Ha egész nap ázott a lábad, mindenképp szárítsd meg, hogy tisztán és kényelmesen tudj aludni, ez nagyon fontos. Előfordul, hogy reggelre kelve még mindig vizesek a zoknik, ilyenkor a vizeset vedd vissza, igen, ez pár percig kellemetlen, de a száraz pár igencsak jól fog jönni, amikor már nem esik.

A hőszabályzás igen fontos. Amíg mozog az ember, nem nehéz melegen tartani magunkat, de oda kell figyelni, nehogy nagyon megizzadjunk. A réteges ruházat és a szellőző rendszer segít a túlmelegedés megelőzésében. Ugyanakkor a menetsebesség szabályzására is figyeljünk. A hipothermia tüneteit és kezelési módját is ismerni kell a balesetek megelőzése végett. Ha túratársunk a hipothermia jeleit kezdi mutatni, azonnal álljunk meg, állítsuk fel a menedékünket, szárítkozzunk, ezután mindent tegyünk meg a mihamarabbi felmelegedés érdekében!

A hidratációról is könnyedén elfelejtkezik az ember, hisz minden vizes. A legtöbb túrázó sokkal kevesebbet eszik és iszik esőben. A testnek viszont kell az üzemanyag és a víz, hogy megfelelően fűtsön és szabályozza a belső hőmérsékletet. Erőltessük meg magunkat és rendszeresen táplálkozzunk. Kevesebbet is pihenünk ilyenkor, alig lehet leülni, és hamarabb dideregni kezdünk. Éppen ezért gyakrabban tartsunk kurtább pihenőket, így kevésbé fáradunk.

Az okos döntések meghozatalához a környezetünket folyamatosan szemmel kell tartani. A villámár nem játék, de egy gázlón való átkelés is sokkal nehezebb és veszélyesebb feladat ilyenkor. A nagy esőzések az eróziót is felgyorsítják, és előidézhetnek földcsuszamlást, akár sziklaomlást is. A legjobb ilyenkor elkerülni a szűk szurdokvölgyeket és semmiképpen ne verjünk tábort kiszáradt folyómederben! Ha este kezd el szemerkélni, amíg alszunk, nagy meglepetésre ébredhetünk és viszonylag kellemetlen kutyafuttában sátrat csomagolni egy hömpölygő folyó kellős közepén.

Amikor egész álló nap ázunk, a sátrunk belső részét tartsuk szárazon, ne vigyünk be vizes cuccokat. A hátizsák, esőkabát, átázott ruhák kint maradnak, így tovább maradhat száraz minden más. Érdemes kipróbálni a sátrat, mielőtt elindulnánk, és mindig olyan táborhelyet válasszunk, ahol nem áll meg a víz. Sokan ébredtek már arra, hogy kisebb tócsa áll a sátorban, pedig ez egyszerűen elkerülhető.

Ha úgy gondolod, hogy rövidebb zivatar következik és ráérsz, nyugodtan állítsd fel a sátrad, így szárazon várhatod ki, míg eláll. Ne aggódj az időbeosztás miatt, főleg, ha előrelátóan egy kis rugalmassággal és biztonsági ráhagyással terveztél. Ez a te túrád, úgy csináld, ahogy jólesik! Maradj pozitív, ez a lényeg, amikor odakint pityeregnek az angyalok, és gondolj arra, hogy ebben a pillanatban akár egy irodában is húzhatnád az igát. Annál pedig sokkal jobb még esőben is túrázni.

Most szólj hozzá...

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kontakt

Az Outsider is használ cookie-kat, amit az oldal használói elfogadnak.