fbpx
Planjava-01-copy-e1580757260659

Így Fogyj 10 Kilót A Hegymászó Étrenddel

Nehezedre esik tartani az ideális súlyt? Utálod a diétázás lassú és unalmas folyamatát? Úgy érzed már „mindent kipróbáltál”, de semmi nem használt?

Ennek oka, hogy a legtöbb fogyókúra fordítva működik. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra helyezik a hangsúlyt, de nem emelik ki a mozgás jelentőségét. Mind eleve bukásra van ítélve, hisz egyetlen diéta sem tagadhatja az egyetemes igazságot, mégpedig – a salátánál jobban esik egy jó karéj szalonna.

Radikális megoldásra van szükség. Ha már próbáltál helyesen étkezni, de nem társult hozzá elegendő mozgás…mostantól egyél gyorséttermi és egyéb „szemét” kajákat, miközben annyi energiát elégetsz, ami fél Tokiónak is elég lenne. Ennek a csoda fogyókúrának a neve „A hegymászó étrend” és olyan nincs, hogy ne működne.

Szóval hogy is működik?

A hegymászó diéta egy egyszerű felvetésen alapul – fizikailag képtelen vagy több kalórát bevinni, mint amennyit hegymászás során elégetsz!

Tegyük fel, hogy óránként 1000 kalóriát használsz fel (elsőre ugyan soknak tűnhet, de valójában még kicsit szerény is ez a becslés), és 10 órán keresztül haladsz (átlagos nap egy hegymászó életében), máris elégettél 10.000 kalóriát. Szerinted tudsz annyi ételt vinni magaddal, ami ezt fedezi? Sok sikert hozzá, haver! Még ha annyira kemény is vagy, hogy ilyen elképesztő mennyiséget cipelj, úgyse tudod megfizetni. 10.000 kalóriányi kaja egy átlagos hüttében nagyjából az Apolló 11 költségvetésével vetekszik.

Tehát mind elméletben és gyakorlaban, a hegymászó étrend lényege a következő:

  1. Fogj egy nagy hátizsákot és pakold meg az összes szükséges étellel, ruhával, sátorral, derékaljjal, hálózsákkal, technikai felszereléssel, kötéllel és az összes egyéb dologgal, ami egy expedíciós mászáshoz szükséges. Nem fér be? Na akkor egy szánt is húznod kell magaddal.
  2. Mássz meg egy rettenetesen k***a nagy hegyet (ha az nincs, akkor több simán nagy hegyet). A jobb eredmény érdekében válassz minél magasabbat.
  3. Élvezd, ahogy a felesleges zsír (és potenciálisan a nem felesleges is) olvad le rólad!

Könnyű? Nem igazán. Garantált? 1000%-ban.

Mit lehet enni közben?

Gyakorlatilag szó szerint, amit el bírsz cipelni – és persze nem romlik meg – bármi jöhet. Minden, amit a hagyományos diéták tiltanak, azt a hegymászó diétában szabad. Sőt! Nyugodtan egyél meg egy egész üveg mogyoróvajat, tábla csokit, de ha ránk hallgatsz, kend a mogyoróvajat mindenre, vagy alá vagy fölé vagy köré.

Tarthatok „csaló-napot”?

Természetesen, bár a hegymászó étrendben „pihenő-napnak” hívják, és elengedhetetlen a túléléshez.

Van a hegymászó diétának valamilyen egészségügyi kockázata?

Igen, előfordulhat néhány. Jó eséllyel hazavágod a térdeidet, illetve a magashegyi mászók alkalmanként tüdő és agyi ödémától is szenvedhetnek. A gleccserhasadékokról és lavinákról szintén köztudott, hogy olyan egészségügyi problémákat képesek okozni, mint például, nos, a halál. A hegymászó étrend megkezdése előtt mindenképp konzultáljon orvosával.

Mennyi ideig lehet a hegymászó diétát folytatni?

A diétát sokszor akár 3 hónapon keresztül is csinálják a Himalájában. De azért ez extrém eset, kezdőknek nem is ajánljuk. Bevezetésképp maximum egy három hetes mászást javaslunk, mondjuk a Denali-n vagy az Aconcagua-n. Valószínűleg az elegendő is lesz elsőre.

Mi a teendő, ha nem jön be a hegymászás?

Sajnos tévedsz, ugyanis a hegymászás jó. De vannak alternatív megoldások, amik a hegymászó étrendhez hasonló hatással bírnak. Mivel szeretünk segíteni, íme néhány:

  • „Thru-hiking” diéta – túrázás, viszonylag könnyű hátizsákkal, napi legalább 40 km-es távot megtéve, nagyjából 6 hónapon keresztül
  • Bringatúra diéta – nagyjából ugyanaz, mint az előző, csak biciklivel
  • Sítúra diéta – fogd az összes kajád és felszerelésed, menj valami félreeső helyre és minden nap nyomj le 3000 m emelkedőt
  • Ultramaraton diéta – láttál már dagadt ultramaratonistát??
  • Sziklamászó diéta – napi 10 kötélhossz, a beszálló minimum egy órás túra legyen, természetesen két kötelet és dupla felszerelést cipelve

Működik a hegymászó diéta vegánoknak is?

Mi az hogy! Ha a veszélyesen kevés kalóriabevitelt kombinálod a zsír és fehérjebevitel hiánya okozta elkerülhetetlen izomvesztéssel, úgy a vegánok többet képesek fogyni a hegymászó diéta segítségével, mint amit álmodni képesek!

Vannak-e ajánlások a hegymászó étrend támogatására?

Don “The Villain” Whillans (a villain gazembert jelent, játék a névvel – a szerk.) az étrend hatalmas támogatója volt. Alapvetően nagydarab fickó volt, aki a diéta fő alapelveire (és a cigarettára) támaszkodott súlyának megtartása érdekében. Hovatovább, Whillans nagyon is jól tudta, hogy aki hegyek világába soványan lép be, mint társai sokszor tették, az hatalmas taktikai hibát követ el. „Három hónap múlva én úgy fogok kinézni, mint ők most, ők viszont halottak lesznek” – elmélkedett egyszer útban az Everest felé.

Mi a teendő, ha elérem a kívánt súlyt?

Egy expedíciót követően a legtöbben a táplálékbevitel kiegészítéseként a dupla IPA-t és az egész pizzát választják. Viszont a többletbevitelt érdemes maximum 3 nap után abbahagyni, különben a hegymászó étrend során tapasztalt fogyás visszafordulhat.

Ez királyul hangzik! Mikor kezdhetem el?

A most jó lesz? Az ingyenes próbaverzióért egy nehéz zsákkal menj fel a legközelebbi hegyre!

(A cikk a https://zenandtheartofclimbing.com/mountaineering-diet/ fordításaként készült.)

KALANDOKÉRT NÉZZ SZÉT A KEMÉNYEBB TÚRÁINK KÖZÖTT

Most szólj hozzá...

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kontakt

Az Outsider is használ cookie-kat, amit az oldal használói elfogadnak.